Papier of digitaal: het maakt niets uit - JC Luiken
15983
post-template-default,single,single-post,postid-15983,single-format-standard,bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Papier of digitaal: het maakt niets uit

Zondagmiddag was ik plaatjes aan het draaien thuis. Je kent ze wel, die van vinyl. Ik heb dus een pick-up. Mijn vader van 76 heeft er ook eentje, mijn buurman van 34 en mijn neef Joris van 24 ook.

Als ik werk staat Spotify aan, of de muziek van YouTube, ‘gekoppeld’ aan mijn draadloze JBL Speaker. In mijn auto ook, hoewel er ook ceedeetjes liggen. In de CD-speler zelf zit altijd Magic van Bruce Springsteen: een parel.

Crossover
Bovenstaande voorbeelden geven aan dat het tegenwoordig niet meer of is, maar en. Vintage is in de mode en wordt gecombineerd met het nieuwe. Neem bijvoorbeeld die hippe gasten met baarden van vroeger. Ze doen me denken aan zeemannen en aan Barry Hulshoff van het gouden Ajax van de jaren ’70. Deze mannen worden ambachtelijk geschoren bij een ouderwetse barbier en delen hun getrimde kaaklijnen trots op Instagram, Facebook en Twitter. Ze combineren het oude met het nieuwe.

Dat zelfde zie ik ook gebeuren in ons werkveld. Vormgevers, schrijvers, bladenmakers en zelfs kalligrafen stampen communicatievormen uit de grond waar online en papier hand in hand gaan. Bij Luiken Karstens gaat het niet anders. We staan op talloze manieren online in verbinding met onze klanten. Net als vroeger bedenken we de allermooiste content en sturen dit met hetzelfde gemak naar onze nieuwssites als naar onze drukkers.

Aantekeningen
Ik zie deze combinatie ook in de werkwijze van onze jonge werknemers. Tijdens vergaderingen en overleggen, schrijven ze mee in hun gezellige bonte schriftjes. Niet heel veel later zijn deze ‘ouderwetse’ aantekeningen en krabbels getransformeerd in nieuwsbrieven, blogs en soms hele websites. Toch best wonderlijk.

Nog een voorbeeld: kenners weten dat ik fan ben van zakenkrant FD. Doordeweeks lees ik die uitsluitend via het beedscherm van mijn iPad en in het weekend ontvang ik de extra dikke uitgave plus bijlage door de brievenbus. Met goede koffie ben ik er zo een uur mee zoet, gezellig.

Nuttigheid social media
Bij de introductie van Facebook, Twitter en andere social media kanalen, dachten we dat elke tweet een nieuwe klant betekende en dat deze nieuwe vorm van communiceren ‘wonderen’ zou opleveren. Maar helaas. Wel hebben we in de afgelopen jaren de effectiviteit van social media verder kunnen ontdekken. Wat werkt wel en wat niet?

We zien nu ook in dat we niet altijd van een beeldscherm willen lezen en we beseffen ook dat we niet altijd naar iTunes of Spotify luisteren. Hele belangrijke signalen voor ons mediamakers.

Iemand zei pas tegen me: “Of het nu digitaal of op papier gebeurt, het maakt helemaal niets uit.”  En zo is het.